Pełnoziarniste Pan Cakes na śniadanie

Od kilku miesięcy pan cakes pojawiają się u nas niemal w każdy weekend. Świetne na śniadanie lub drugie śniadanie, szczególnie jeżeli w domu nie ma żadnych świeżych produktów. 

Od naleśników pan cakes różnią się przede wszystkim konsystencją – surowe ciasto powinno być gęste jak śmietana, a po upieczeniu pan cake ma być grubszy i bardziej puszysty w środku od naleśnika.

pan cakes

Składniki na 2 – 3 porcje:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki maślanki,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki rodzynek (lub małe surowe owoce jak jagody)
  • łyżka oliwy do ciasta + kilka kropel do smażenia.

pan cakes

Przygotowanie:

  1. W misce mieszam mąkę z mlekiem i maślanką, następnie dodaję jajko, siemię lniane i proszek do pieczenia. Mieszam wszystko dokładnie – mąka razowa sprawi, że konsystencja nigdy nie będzie całkowicie jednolita. Jeżeli masa jest zbyt gęsta (aż trudno ją mieszać), dolewam trochę mleka, jeżeli nazbyt luźna (przypomina ciasto na naleśniki) dodaję nieco mąki. Wrzucam rodzynki. Oliwę dodaję na samym końcu, dopiero przed samym smażeniem.
  2. Ciasto na pan cakes powinno mieć trochę czasu – można przygotować je nawet poprzedniego dnia wieczorem. W razie potrzeby można je jednak smażyć też zaraz po zrobieniu.
  3. Na mała nieprzywieralną patelnię wlewam troszeczkę oliwy. Kawałkiem ręcznika papierowego rozprowadzam szybko, ale dokładnie, oliwę na całej powierzchni patelni, także po bokach. Więcej tłuszczu nie będę już dodawać do smażenia.pan cakes
  4. Chochlą jeszcze raz mieszam gęste ciasto i wlewam je na rozgrzaną patelnię. Podnoszę patelnię i staram się równomiernie rozprowadzić ciasto na całości. Smażę przez chwilę z każdej strony – takie ciasto będzie ciemniejsze niż ze zwykłej mąki pszennej. Gotowy naleśnik odstawiam na talerzyk i przykrywam drugim – żeby nie wystygł. Dzięki temu mogę podawać wszystkie jednocześnie.
  5. Pan cakes można poleć miodem, syropem z agawy, gęstym jogurtem albo ulubionym dżemem. Pysznie smakują podane ze świeżymi owocami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s