Warzywa z dipem

Przepis zaczerpnięty prosto z Diety 17-dniowej to pyszna niskokaloryczna przekąska, świetna do podania podczas spotkania ze znajomymi albo żeby pochrupać coś przed telewizorem.

Do przygotowania dipu wystarczą odtłuszczone jogurty naturalne oraz ulubione surowe warzywa.

Składniki:

  • dwa  duże jogurty naturalne 0%,
  • warzywa – u mnie: 3 marchewki, seler naciowy, papryka czerwona, papryka żółta,
  • ser gran padano (lub inny ser typu parmezan),
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy.

dip z warzywami

Przygotowanie:

  1. Na osiem godzin przed podaniem dipu: Sitko wkładam do miski (w niej zbierze się woda z jogurtu, którą później wylewam), wykładam sitko filtrami do kawy i delikatnie wylewam dwa duże jogurty naturalne. Wody będzie sporo i natychmiast zacznie się przelewać dość mocnym strumieniem. Tak przygotowane jogurty odkładam do lodówki.
  2. Po ośmiu godzinach przekładam gęsty jogurt do miski. Dodaję przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz i inne według upodobania. Na drobnej tarce ścieram trochę sera i również go dodaję, mały ząbek czosnku przeciskam przez wyciskarkę i również dodaję. Dip można przygotować na ostro, w wersji łagodnej lub ziołowej, z suszonymi lub świeżymi ziołami.dip z warzywami
  3. Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję w cienkie paski. Układam na talerzyku. Seler naciowy myję, skracam łodygi – paski układam na talerzyku obok papryki, górne części (razem z liśćmi) układam w wysokiej szklance.
  4. Marchewki obieram, przekrawam w połowie wysokości, kroję wzdłuż i następnie kroję na paski i wkładam do niskiej szklanki. Dip gotowy!

1 komentarz do “Warzywa z dipem

  1. Pingback: Nugetsy z kurczaka w wersji fit | 22kilo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s