Obiad z dyni

Tak, tak, znowu o dyni. Tym razem posłużyła mi do stworzenia całego obiadu. Danie z dyni jest bardziej sycące niż może się wydawać, jest tanie i bardzo smaczne.

Przedstawione poniżej danie to nie tylko propozycja niskokaloryczna, ale również wegetariańska. W tym przepisie, w przeciwieństwie do puree z dyni, nie piekę warzywa, ale duszę je w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na dwie porcje:

  • pół kilo dyni (3 zł),
  • pół ugotowanego brokuła (całość ok. 4 zł),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy do smażenia,
  • słodka i ostra papryka do przyprawienia.

duszenie dyni

Przygotowanie:

  1. Kupiłam pół niewielkiej dyni. Łyżką usuwam miąższ, z którego potem wyjmę pestki do osuszenia i zjedzenia. Kroję połówkę dyni w cienkie łódeczki, które łatwiej mi obrać z grubej skórki (za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw).
  2. Dynię kroję na mniejsze części i układam na dnie naczynia żaroodopornego tak, aby warzywo leżało tylko w jednej warstwie. Zalewam dynię wodą na około 0,5 cm wysokości, nakrywam naczynie przykrywką i wstawiam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około pół godziny. Wyjmuję, gdy dynia jest już miękka.
  3. W między czasie gotuję brokuła na bardzo miękko, kroję cebulę w cienkie piórka i szatkuję czosnek. Gdy dynia jest już prawie gotowa podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję dynię i brokuła. Podsmażam jeszcze przez chiwilę, doprawiam słodką i ostrą papryką. Gotowe!

danie z dyni

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s