Jabłko pieczone z migałami

Przekąska idealna na jeden z pierwszych chłodnych, jesiennych dni. Miód zaspokaja moją ochotę na słodycze, a migdały sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej sycące. 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • łyżeczka siekanej suszonej żurawiny,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka pokruszonych migdałów,
  • cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180°.
  2. Odcinam górną część jabłka i ostrym nożem wycinam gniazda nasienne, uważając przy tym, by nie przedziurawić dolnej części jabłka. Na miejsce nasion wrzucam pokrojoną żurawinę i zalewam wszystko płynnym miodem.
  3. Na twardej drewnianej desce rozkładam kilka całych migdałów i miażdżę je bokiem noża. Wrzucam je do otworu po gniazdach nasiennych, wszystko obficie posypuję cynamonem, następnie przykrywam górną częścią jabłka.
  4. Wykładam blachę folią do pieczenia i wstawiam jabłko na 30 – 45 minut (w zależności od wielkości jabłka) do piekarnika. Miąższ powinien zrobić się całkowicie miękki, tak by jabłko można było jeść łyżeczką. Przed podaniem należy chwilę ostudzić.

pieczone jabłko

Pieczone jabłko to prosta w przygotowaniu przekąska, na którą warto poczekać. Dzięki dodatkowi miodu jest bardzo słodka i świetnie zastępuje np. kaloryczne ciastko. Jest też świetną alternatywą dla jedzenia owoców na surowo.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s