Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Ta niezwykle prosta do wykonania sałatka jest też bardzo pożywna i świetnie zastąpi inny posiłek – chociażby kanapki. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.

Zawsze staram się mieć zapas tuńczyka w puszcze w kuchennej szafce. Dzięki temu za każdym razem, gdy po obiedzie zostanie nieco fasolki szparagowej, mogę szybko przygotować tą pyszną sałatkę.

Składniki:

  • dwie garście liści sałaty (3 zł za główkę),
  • dwie garście rukoli (ok. 3 zł za opakowanie),
  • dwie garście ugotowanej zielonej fasolki,
  • dwa średniej wielkości pomidory,
  • puszka tuńczyka w wodzie (nie w oleju) (ok. 4 zł),
  • łyżeczka oliwy lub oleju lnianego i ocet balsamiczny do pokropienia.

Przygotowanie:

  1. Sałatę i rukolę rwiemy na mniejsze kawałki i odkładamy do miski. Ugotowaną na parze i wystudzoną fasolkę kroimy na kawałki długości około 2 cm. Umyte pomidory kroimy w dużą kostkę.
  2. Z tuńczyka odlewamy wodę i dodajemy go do sałatki, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wykończoną sałatkę skrapiamy oliwą lub olejem lnianym oraz niewielką ilością octu balsamicznego i znowu mieszamy.

sałatka z rukolą i tuńczykiem2

Teraz, gdy słońca coraz mniej, a wraz z nim witaminy B, należy jeszcze częściej sięgać po rybę. Sałatka z tuńczykiem to świetny sposób na przemycenie odrobiny zdrowego jedzenia do codziennej diety. Zamiast mieszać zwykłą sałatę i rukolę, możesz kupić gotową mieszankę różnokolorowych sałat.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s