Faszerowana papryka ze szczypiorkiem

Zapach pieczonej papryki wypełnia mieszkanie na wiele godzin. Danie dość efektowne, a niezwykle proste do przygotowania. 

Składniki:

  • 4 papryki – ok 7. zł,
  • 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki (lub drobiowego) – ok. 9 zł,
  • szczypiorek – 1,5 zł,
  • jajko,
  • przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka.

faszerowana papryka

Przygotowanie:

  1. Odcinam górę papryki, pozbywam się gniazd nasiennych i myję warzywa. „Czapeczki” zostawiam, by później nakryć nimi faszerowane papryki.
  2. W misce mieszam mięso mielone z pokrojonym drobno szczypiorkiem (połową pęczka) i rozbełtanym jajkiem. Doprawiam pieprzem i paprykami.
  3. Delikatnie wkładam farsz do pustych papryk. Te układam na blasze wyłożonej folią do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny (aż mięso się zetnie).

Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie – podana z ryżem lub kaszą albo ziemniakami. To także dobry pomysł na przystawkę, ale ponieważ danie jest sycące, wybrałabym na to raczej mniejsze papryki. Ja swoją podałam także z warzywnym sosem Ajvar.

2 komentarze do “Faszerowana papryka ze szczypiorkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s