Pseudo-syrop z dynii

Czy można dynię dodać do kawy? No niby tak, przecież każda szanująca się kawiarnia częstuje nas takową w okresie jesienno-zimowym. No ale jak włożyć dynię do kawy? No jak?

Robiąc syrop z dyni albo – w moim przypadku – pseudo-syrop z dużą ilością przypraw korzennych i łyżeczką cukru. Dodaje pysznego smaku kawie, a tym, którzy słodzą, pomoże wyeliminować cukier. Dlaczego PSEUDO-syrop? No cóż, konsystencją przypomina raczej dżem. Dżem do kawy.

kawa dyniowa

Składniki:

  • pół szklanki puree z dyni
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • płaska łyżeczka imbiru (chyba że dodałaś świeżego imbiru do puree)
  • łyżeczka brązowego cukru.
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i wsyp do niej przyprawy. Skręć na najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie pozostaw na kwadrans do przestygnięcia.
  2. Odcedź przyprawy lub delikatnie zlej wodę z garnka. Ponownie zagotuj, tym razem dodając puree z dyni oraz cukier. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż osiągniesz jednolitą konsystencję.

Taki syrop wzbogaca smak każdej kawy i pozwala poczuć się jak w sieciowej kawiarni. Do tak przygotowanej kawy nie potrzebujesz już ciasteczka!

Dodawaj do kawy w małej ilości. Nadmiar pseudo-syropu z dyni możesz zamknąć w słoiku i przechowywać jak dżem.

Korzenny, dyniowy syrop nada się także do ozdoby babeczek z dynią.

3 komentarze do “Pseudo-syrop z dynii

  1. Pingback: Puree z dyni | 22kilo

  2. Pingback: Jak odzwyczaić się od słodzenia kawy i herbaty | 22kilo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s